Når skal vi ta nyfødtbilder?

Når skal vi ta nyfødtbilder?

Far ligger på gulvet sammen med sin nyfødte sønn. De ser på hverandre, og vi kan ane et lite smil fra den lille babyen.

Mange har en oppfatning av at nyfødtbilder må tas så fort som mulig etter fødselen, og iallfall i løpet av de 2 første ukene. Personlig synes jeg ikke det er nødvendig å stresse med det. Dersom dere venter til rundt uke 3-4, er barnet ofte mer våken. Det er da større sjanse for å få mer variasjon i bildene, og kontakten mellom barnet og andre familiemedlemmer er mer synlig. Rundt denne tiden begynner noen å oppnå blikkontakt med babyen, og noen ganger kan vi til og med se et lite smil.

 
 
Nyfødt baby ligger på skulderen og sover. Ansiktet er delvis trykket sammen, og det er tydelig at babyen slapper veldig godt av.

Man vet aldri hvordan den første tiden og de første ukene med nytt familiemedlem i hus vil bli. Kanskje dere har mer energi enn dere forventet, og kanskje det er praktisk å gjøre nyfødtfotograferingen i løpet av de første ukene når begge foreldrene som oftest er hjemme?

Eller kanskje den første tiden preges av lite søvn, en strevsom overgang og behov for ro for dere alle. Da kan det være godt å ikke ha for mange planer for de første ukene, og heller vente litt med nyfødtfotograferingen.

Uansett om den første tiden etter fødselen har gått fint eller oppleves som krevende, er det helt sikkert at dere vil sette stor pris på å få ordentlig gode bilder fra denne første perioden. Små babyer forandrer seg fort, og de unike bildene av disse bitte små og nydelige menneskene vil ha stor verdi for dere. Men om barnet er 2 eller 3 eller 4 uker på nyfødtfotograferingen, vil dere ikke tenke over når dere ser tilbake på disse bildene i årene som kommer.

Det som betyr noe, er at dere faktisk har gode bilder fra den første perioden. Flotte bilder som viser hvordan tiden var, som forteller historien om da deres barn var bitte, bitte liten. Hvordan det var for dere å være nybakte foreldre. Spedbarnsperioden alltid være spesiell og betydningsfull, enten et er deres første, andre eller femte barn.

Så – hva er konklusjonen? Jeg vil si at riktig tidspunkt for å ta nyfødtbilder er akkurat når det føles riktig for dere. Ikke stress med at det skje i løpet av de par første ukene. Vel så mye som når, er min oppfordring å tenke gjennom hvordan. Hva er dere komfortable med, hvilken stil identifiserer dere som personer best, og hvilke minner vil ha størst betydning for dere og for barna i framtiden?

Besteforeldre møter sitt nyfødte barnebarn for første gang. Babyen ligger i bestefars store og trygge hånd, og besteforeldrene ser på og beundrer barnebarnet sitt.

 
 

Hei, jeg heter Caroline!

Med kamera ser jeg de små og store øyeblikkene, de morsomme historiene, de ømme og følelsesladde glimtene.

Uten kamera er jeg glad i å bevege meg ute i naturen, på ski, sykkel og med joggesko i skogen. Vår lille datter opptar mye av tiden min. Vi leser masse bøker, leker og nyter de små og store hendelsene i hverdagen.