5 grunner til at partneren ikke skal ta bilder under fødselen

5 grunner til at partneren ikke skal ta bilder under fødselen

 

Jeg har en innrømmelse å komme med: Jeg gjorde det. Jeg var den partneren, den som tok bilder da vår datter ble født. Og så sier jeg altså nå at det er gode grunner for å ikke gjøre det slik??

Forstå meg rett – vi har nydelige bilder fra vår datters fødsel, som er enormt verdifulle for oss. Jeg er veldig glad for at jeg fikk tatt så mange bilder, og de har virkelig hjulpet oss begge til å gjenoppleve de intense timene og de veldig spesielle øyeblikkene. Bildene er så betydningsfulle at vi har laget et ordentlig fint, høykvalitets album fra fødselen. Dette albumet ligger framme i stua, og er allerede en del av vår datters historie som hun skal få ha med seg i framtiden.

Likevel vil jeg beskrive 5 gode grunner for hvorfor det ikke er en god idé å legge ansvaret for å ta bilder på partneren.


Mann holder omkring sin fødende kone. Hun holder lystgassen i hånda, og hviler hodet mot hans skulder.

1. Partneren er den fødende kvinnens nærmeste støttespiller

Selv om hovedoppgaven definitivt utføres av den fødende, har også partneren oppgaver og ansvar underveis. Partnerens støtte og tilstedeværelse er viktig for å bidra til trygghet, og kan legge til rette for avslapping – når det lar seg gjøre.

Det kan til tider være vanskelig for den fødende å få med seg informasjon som blir gitt, eller klare å formidle egne ønsker eller behov. Partneren er den som er tilstede som kjenner deg best, og kan være den som er best egnet til å følge med på beskjeder som blir gitt, eller å gi beskjed dersom dere opplever at dere trenger mer informasjon eller annen hjelp underveis.


2. partneren skal også møte barnet sitt for første gang

En fødsel inneholder et stort spekter av følelser. Samspillet mellom dere to i denne situasjonen er unikt. Både i timene før og den aller første tiden sammen med den nyfødte babyen er verdifulle øyeblikk som dere deler, og som dere begge er en viktig del av.

Å fotografere samtidig som man skal møte barnet sitt for første gang er en dobbeltrolle som ikke enkelt lar seg kombinere. Hvem skal fotografere partnerens spenning og forventningsfulle uttrykk, og ikke minst gleden og lettelsen idet han eller hun hilser på barnet deres for første gang? Tro meg, disse bildene vil være vel så verdifulle for dere i etterkant. En fotograf vil fortelle hele historien, dere begge underveis, og etter hvert dere to sammen med det nye familiemedlemmet.

En kommende far på fødestua, ser litt bekymret på sin fødende kone.
Fødsel Tiril 12.jpg
Fødsel Tiril 21.jpg

3. det kan storme litt

Når det er på det mest intense, er det verken riktig eller mulig for partneren å tenke på fotografering. På bildene fra vår datters fødsel kan det se ut som at min samboer var alene på fødestua. Selvfølgelig omgitt av flinke jordmødre, men ut over det ser det ikke ut som det var andre der.

Både hun og jeg vet at størsteparten av tiden sto jeg ved siden av henne, strøk og masserte når det føltes riktig, oppmuntret og støttet henne med ord, ordnet den kalde kluten på pannen, hentet mat og drikke, hjalp henne med å skifte stilling – ja, alt det som hører med. Som sagt har vi mange verdifulle bilder, men ingen av bildene viser noe av dette. Rett og slett fordi at all denne tiden var jeg opptatt med å være der for henne – som er partnerens viktigste oppgave underveis!

Nybakt mor ligger ved siden av sin nyfødte datter, og stryker henne forsiktig på hodet.

Joda, jeg var der også! Og en stund etter vårt første møte med denne nydelige jenta, var det tid for å ta et bilde hvor jeg også ble med.


4


5. Du vil ikke føde i flombelysning

I løpet av en fødsel, er det stor sannsynlighet for at det vil være krevende lysforhold for fotografering. Sterkt lys eller blits er trolig ikke øverst på ønskelisten fra den fødende kvinnen, og når vi også vet at fødselen kan skje når som helst på døgnet, så må den som skal fotografere takle dunkel belysning.

For å få gode bilder i svakt lys, er det nødvendig å bevege seg bort fra auto-innstillingene på kameraet. Du har sikkert opplevd at auto-programmet på mobilen eller et kamera ender opp med enten for lyse eller for mørke bilder, eller at blitsen helt ukontrollert aktiveres? I dunkel belysning er det ekstra stor sjanse (eller risiko, om du vil…) for at nettopp noe slikt vil skje.

Det er også til stor hjelp å ha kamera og objektiver som er laget for å takle lite lys. Slikt utstyr ligger i prisklasser som gjør at man skal være ganske entusiastisk fotograf for å forsvare utstyrsinvesteringene. For de fleste vil det da være bedre (og billigere!) å bruke pengene på å leie en fotograf til fødselen.  

Dette siste punktet gjelder kanskje i størst grad de som ikke har særlig mye erfaring med fotografering, og som ikke allerede har kostbart kamera og utstyr. Jeg har flere ganger hørt om par som har kjøpt seg nytt kamera til fødselen, med plan om at partneren skal ta bilder underveis. Da står man der med et nytt kamera, som man kanskje ikke har rukket å sette seg godt inn i. Tør du da å vri på hjulene eller trykke på knappene ut over Auto-programmet?

 
Collage 01.jpg
Du er god til å fange følelsene i øyeblikkene, samtidig som vi merket lite til at du var tilstede.

Og så er du et mildt og omsorgsfullt menneske som det er lett å forholde seg til, selv i en slik situasjon som en fødsel.
— Elin og Espen

Fotograf Caroline Strømhylden - rund - transparent.png

Hei, jeg heter Caroline!

Med kamera ser jeg de små og store øyeblikkene, de morsomme historiene, de ømme og følelsesladde glimtene.

Uten kamera er jeg glad i å bevege meg ute i naturen, på ski, sykkel og med joggesko i skogen. Vår lille datter opptar mye av tiden min. Vi leser masse bøker, leker og nyter de små og store hendelsene i hverdagen.