Hva er dokumentar familiefotografering?

Hva er dokumentar familiefotografering?

Mor og baby ligger på senga og leser bok. Ser på hverandre og smiler.

Når du tenker på familiefotografering, ser du kanskje for deg følgende: dere har avtalt tid med en fotograf - i studio eller utendørs. Dere må planlegge hva hvert familiemedlem skal ha på seg (og kanskje ha en plan for reserveskift, i tilfelle…). Du håper at alle familiemedlemmene er uthvilte og har en god dag, og at fotografen på mesterlig vis håndterer den krevende oppgaven med å få dere alle til å se i kameraet – og smile – samtidig. Og så lurer du kanskje på om fotografen klarer å vise hvem dere egentlig er??

Blir du stresset av tanken på en slik fotografering? Virker det som en uhåndterlig oppgave? Er du eller andre i familien lite komfortable foran kamera, og føler du alltid at smilet blir påtatt og kunstig? Har dette bidratt til at dere aldri har fått tatt profesjonelle familiebilder? Da kan en dokumentarisk innfallsvinkel være noe for dere.

Hvem passer det for?

En dokumentarisk innfallsvinkel til familiefotografering kan være noe for deg hvis:

  • Du blir stresset av tanken på familiefotografering

  • Det virker som en uhåndterlig oppgave

  • Du eller andre i familien er lite komfortable foran kamera

  • Det føles påtatt og kunstig å se i kamera og smile

  • Dere aldri har valgt å ta familiebilder hos fotograf pga en eller flere av disse punktene

To små barn sitter ved spisebordet. De har en tydelig kontakt ved å se på hverandre og med kroppsspråk. På bordet ser vi tutekoppene deres.
Liten gutt med smokk i munnen blir holdt i foreldrenes armer. De smiler og koser med hverandre.
 

Hva kjennetegner dokumentar familiefotografering?

Med en dokumentarisk innfallsvinkel foregår fotograferingen på en ikke-planlagt og ikke-oppstilt måte. Jeg fotograferer det som naturlig skjer; det hverdagslige, de små øyeblikkene, de naturlige situasjonene. Dokumentar familiefotografering gjenspeiler slik vi faktisk lever livene våre, og forteller historien om hvordan hverdagen er akkurat nå.

Hvis den overveldende følelsen av å legge til rette for «den perfekte foto-session» får deg til å kaldsvette, kan du nå senke skuldrene. Det er likevel fullt mulig å få gode bilder som vil ha stor verdi for dere og barna deres i mange år, kanskje generasjoner, framover. Min oppgave er å ta gode bilder av hele familien, av situasjoner og øyeblikk som er verdifulle for dere, uten at dere trenger å posere, se i kameraet, smile på oppfordring eller tilrettelegge for meg. Vi legger rett og slett bort forventningene om det perfekte, og ser det vakre i det hverdagslige.

 

Er vårt hverdagsliv verdt å fotografere?

Det finnes kun ett svar på dette spørsmålet. Uten tvil – ja!! De fleste opplever at tiden går så fort, spesielt med barn. At de ulike fasene har sin sjarm, som vi virkelig ønsker å huske. Når vi står midt oppe i det, har vi ofte en formening om at dette kommer vi alltid til å huske. Men så går tiden, og vi oppdager at vi likevel ikke husker. Hvordan var det egentlig minstemann pleide å henge over sofa’n da han så barne-TV? Da søsknene syntes det var kos å sitte under samme pledd og lese bøker? Det skøyeraktige blikket når storesøster lurer til seg litt ekstra lørdagsgodt. Hvor kaotisk det var da alle barna måtte ha hjelp til å ta på yttertøy, og vi ville nyte en vinterdag i akebakken. Og hvor vanskelig det er å forstå at treåringen som nå løper rundt – høyt og lavt – fikk plass i håndvasken da han ble badet som nyfødt.

Liten gutt sitter ved siden av brødfjøla oppå kjøkkenbenken, og smører brødskiven sin selv.
 

Målet mitt er å dokumentere hverdagslivet akkurat slik det er. Noen ganger kaotisk, noen ganger harmonisk - og alltid helt ekte.

I stua hjemme hos barnefamilie. To barn står med ryggen til i en døråpning, far står i en annen døråpning og ser ganske sliten ut. De ser ikke hverandre.
 

Fotograf Caroline Strømhylden - rund - transparent.png

Hei, jeg heter Caroline!

Med kamera ser jeg de små og store øyeblikkene, de morsomme historiene, de ømme og følelsesladde glimtene.

Uten kamera er jeg glad i å bevege meg ute i naturen, på ski, sykkel og med joggesko i skogen. Vår lille datter opptar mye av tiden min. Vi leser masse bøker, leker og nyter de små og store hendelsene i hverdagen.