Om familiefotografering

Fordi ingenting er vakrere enn virkeligheten

Det handler om å ta vare på minner. Å huske hvordan hverdagen eller spesielle begivenheter var på et bestemt tidspunkt i livet. Det handler om de små tingene, de verdifulle øyeblikkene - detaljene som vi tror vi kommer til å huske for alltid, men som vi likevel erfarer at vi glemmer.

Tenk på meg som en venn som kommer for å være sammen med dere, og som har med seg et kamera. Det eneste selve fotograferingen krever av dere er at vi tilbringer litt tid sammen en dag. Jeg tar bilder av det som ellers sjelden blir fotografert: Når barna nettopp har våknet, forberedelsene til en ny dag, måltider, lek og avslapping. Når dere «ikke gjør noe». Tiden hvor dere «ikke gjør noe som helst» inneholder mengder av øyeblikk som kan være enormt betydningsfulle for dere i fremtiden.

Det er lett å tenke at hverdagslivet ikke er noe spesielt; at det ikke er verdt å fotografere. Og mest sannsynlig er det noe sannhet i det – det er svært få av oss som har et spesielt hverdagsliv. Det er nettopp det vanlige i hverdagen som gjør den verdt å forevige! Om du i dag tenker at hverdagen din ikke er verdt å fotografere, vil du erfare noe annet når du ser tilbake på disse bildene om 1 år - 5 år - 10 år. Når barna har blitt så store at du nesten har glemt hvordan det var å ha de på fanget, og for ikke å glemme den dagen de søker seg ut i verden og er klare for å flytte hjemmefra.

 
Liten gutt står oppå en krakk ved kjøkkenbenken. Det ser ut som han er helt alene, og han ser tenksom ut.
 

hva krever dette av oss?

Å fotograferes av meg krever minimalt med forberedelse fra deres side. De beste bildene og de mest verdifulle minnene ligger i de helt hverdagslige aktivitetene. Hele poenget er å ikke “pynte på virkeligheten”, men la bildene gjenspeile hvordan livet er akkurat nå.

Dere trenger ikke kle dere annerledes enn dere gjør til vanlig. Hvor ofte kler hele familien seg i like, ensfargede klær? Hvis dere ikke pleier å gjøre det til vanlig, er det heller ingen grunn til at dere skal gjøre det for å ta familiebilder. Ta på noe dere føler dere vel i, og som er representativt for hvordan dere pleier å kle dere en vanlig hverdag. Klær med tekst og store logoer stjeler imidlertid ofte fokus, og er verdt å unngå.

Kanskje det beste av alt - dere trenger heller ikke å ordne noe spesielt hjemme. Vi kjenner alle til hvordan hverdagen kan være mer eller mindre kaotisk, at tiden ikke strekker til for å få ryddet den haugen med klær som med jevne mellomrom samler seg opp i gangen. Eller hvordan alle lekene på mirakuløst vis er spredt utover hele gulvet igjen, minutter etter at vi ryddet de sammen. Og dette er hverdagen!

Samtidig skal dere selvfølgelig være komfortable med at jeg kommer hjem til dere, og hva det blir tatt bilder av. En god løsning er å ha det som du pleier når en god venn skal komme på besøk, men ikke rydd slik du trolig gjorde første gang svigermor skulle komme på besøk.