Om bryllupsfotografering

Bryllupsfotografering. Bryllupsfoto i dokumentarisk stil.

Alle bilder: Caroline Strømhylden

Fange øyeblikkene. Bevare minnene.

Bryllupsdagen er fylt med følelser og en helt spesiell stemning. Minnene fra dagen kommer til å bevares i hode og hjerte, men det er også viktig å ta vare på dagen gjennom gode bilder. 

På bryllupsdagen er brudeparet det naturlige midtpunktet og de opplagte hovedpersonene. Samtidig er det en dag hvor mennesker som betyr mye for dere er samlet. Alle har pyntet seg, det er mange smil - og kanskje også en og annen tåre. Med fokus på å fange både de små og de store øyeblikkene gjennom dagen, vektlegger jeg å fotografere både brudeparet og gjestene. Dere vil trolig ikke ha mulighet til å se alt som foregår i løpet av dagen; det gode smilet, eller det ømme blikket fra en venn - som oppstår når dere kanskje har fokus på noe annet. På den måten vil bildene fylle flere funksjoner. De vil ikke bare dokumentere deres minner fra dagen, men også utfylle mer enn dere selv rekker å oppleve. 

 

Min innfallsvinkel til å fotografere bryllup

Like etter at jeg begynte å fotografere aktivt, oppdaget jeg sjangeren gatefotografi. Dette er bilder tatt ute i det offentlige rom, ikke-planlagt og uregissert. De gode motivene finnes rundt oss til enhver tid, men vi har ofte bare noen få sekunder på å fange dem. Gjennom alle timene jeg har vandret ute på gata med kamera i hånda, har jeg lært meg teknikker, og fått nyttige erfaringer som jeg drar nytte av i annen type fotografering.

Jeg har hatt fotooppdrag på flere større arrangementer, hvor noen av mine oppgaver har vært nettopp å dokumentere stemningen. I tillegg til gatefoto har fotografering av konserter og oppdrag for bl.a Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 og X Games i Hafjell i 2017, gitt meg erfaring i å fotografere mennesker i ikke-oppstilte og uplanlagte situasjoner. 

Fra både gatefoto, konsertfoto og arrangementer har jeg tatt med meg viktige erfaringer som kommer godt med når jeg fotograferer i helt andre situasjoner. Jeg har fokus på å fange det som skjer, det spontane, og i riktig øyeblikk. Bilder som skal formidle stemningen, som skal ta vare på følelsen. 

Når jeg fotograferer, forsøker jeg å ta liten plass. Det er naturlig nok Ikke mulig å være helt usynlig, men jeg har til hensikt å være så lite synlig som mulig for både brudepar og gjester. Jeg vil ikke gripe inn og be dere om å gjøre sånn eller slik, og dere eller gjestene vil ikke høre meg be om å smile til kameraet. Naturlige smil og følelsesmessige stunder er det mange av i løpet av en bryllupsdag, og da er det min oppgave å fange de riktige øyeblikkene.

Hva med de "offisielle" bryllupsbildene? De regisserte, de tradisjonelle, oppstilte bildene? Min styrke er å fange de ikke-planlagte øyeblikkene - å dokumentere det som skjer gjennom dagen. For noen brudepar er nettopp det viktigst. Dere velger selv om dere vil at vi også skal ta oppstilte bilder, eller om dere ønsker å bruke de naturlige og spontane øyeblikkene også til takkekort og evt for å henge på veggen. Hvis dere primært ønsker de planlagte, oppstilte bildene, er det mulig at en annen bryllupsfotograf vil være en bedre match for dere. 

Og så er det spørsmålet om sort-hvitt eller fargebilder. Selv om teknologien for å ta vare på bildekvalitet er vesentlig bedre i dag enn den var for noen tiår siden, synes jeg selv at bilder i sort-hvitt ikke så fort "går ut på dato". Når jeg ser på bryllupsbildene fra min foreldregenerasjon som giftet seg på 70-80-tallet, ser jeg ofte bilder med fargepreferanser som har endret seg fram til i dag, og som av den grunn gjør at jeg opplever bildene som "utdaterte". Hvis vi går enda en generasjon tilbake, ser jeg sort-hvittbildene fra mine besteforeldres bryllup som mer klassiske og evigvarende.

Som dere nå vel har forstått, foretrekker jeg å levere bilder i sort-hvitt, og jeg mener sort-hvitt egner seg godt til min bildestil. Dersom dere likevel ønsker fargebilder fra deres bryllup, tilbyr jeg selvfølgelig det. 

 

Hvordan vite hvem som er den riktige bryllupsfotografen for dere? 

Det er flere aspekter som skal stemme ved valg av fotograf for en slik dag. Helt opplagt er det at dere må like bildene og stilen til fotografen.

Hvis dere egentlig ønsker en annen bildestil, er det trolig riktigst for både dere og meg at dere søker videre. Det er viktig for meg at dere skal bli fornøyde med bildene fra den store dagen. Jeg vet at jeg yter best når jeg får fotografere "min stil", og da er det størst sjanse for at dere skal bli fornøyd! 

Det er også viktig at vi finner tonen, og har en gjensidig god feeling i hverandres selskap. Bryllupsfotografen skal være tett på dere hele dagen. For at det skal bli en god opplevelse og at dere skal bli fornøyd med resultatet, er det viktig at vi stoler på hverandre. For å vite om vi er en god match, er det en god idé at vi prates før dere bestemmer dere for hvem som skal fotografere bryllupet deres. 

Siden mitt fokus er å dokumentere det som skjer gjennom bryllupsdagen deres, tar jeg kun på meg heldags fotografering. Jeg følger dere fra forberedelsene, gjennom vielsen og selskapet, og avslutter når dansen har kommet igang.

Norwegian Wedding Magazine har skrevet en lang og god artikkel som tar for seg mange viktige aspekter som det er verdt å tenke på når man skal velge fotograf til den store dagen. Hvis dere fortsatt etter å ha lest anbefalingene derfra har tro på at vi er en god match, ønsker jeg veldig gjerne å høre fra dere!